2014 – Anarquisme i alliberament dels pobles

II Jornades d’Anarquisme i alliberament dels pobles

Àudios

Text

Des de la Coordinadora Llibertària de Mallorca hem volgut repetir aquest any l’experiència de les Jornades d’Anarquisme i Alliberament dels Pobles. Les conclusions i els dubtes extrets de l’any passat ens animen a continuar amb la crítica, el debat i la lluita en un camp de batalla plegat de mines carregades de prejudicis i trinxeres dogmàtiques.

Hem considerat oportú revifar els debats entorn les qüestions identitàries i tot el que se’n deriva donat el context social, cultural i polític en el que ens trobem a Mallorca, a l’Estat i al món: el referèndum a Catalunya, la situació insostenible a territoris com el Kurdistan o Ucraïna, l’assetjament continu a la llengua catalana a Mallorca a través de les polítiques educatives, els mitjans de comunicació i els grupuscles catalanòfobs. Si bé són conflictes candents, baix el nostre punt de vista sols ens mostren la punta de l’iceberg de tot plegat. Esbrinar quines són les arrels, els orígens i les causes d’aquests temes; analitzar racionalment les disputes de les emocions patriòtiques; aclarir problemes conceptuals; plantejar dubtes on hi havia seguretat teòrica; a més d’ intentar trobar les formes d’enfrontar-s’hi, són els principals objectius d’aquestes II Jornades d’Anarquisme i Alliberament dels Pobles.

En aquest context, i tenint en compte els antecedents d’anys anteriors, les Jornades es desenvoluparan en el següent format i contingut:

El dijous 18 es realitzarà una taula rodona envers la transmissió del català en l’educació lliure. En aquest debat analitzarem com es transmet una llengua en la societat i si cal promoure i protegir una llengua en cas de que hi hagi conflicte lingüístic. Per l’ocasió comptarem amb les companys Iñaki Aicart, David Pujol i Sílvia Suau, vinculats als moviments socials i a l’estudi i ensenyament filològic. Tenim les següents propostes per dal debat, susceptibles de sofrir canvis si els ponents i els assistents així ho consideren: S’ha d’ensenyar llengua a una escola lliure? Com s’ha d’ensenyar? Com podem gestionar el conflicte entre l’estàndard i els dialectes? Com afrontem el bilingüisme social (la disglòssia, els barbarismes, baixa alfabetització en català…) en l’aprenentatge?

Per el divendres 19 es desenvoluparà un debat que consideràvem imprescindible, donada la recent actualitat, com és tractar la qüestió del 9N a Catalunya des de una òptica anarquista. L’acte consistirà en una exposició inicial per part d’una companya de la Plataforma pel No-Sí ( http://www.no-si.cat/ ) i d’una de la CLM. En aquest debat pretenem reflexionar sobre l’alliberament dels pobles, des de una perspectiva llibertària, a partir de l’anàlisi de la situació actual a Catalunya entorn la Consulta. En aquest sentit, considerem interessant tractar una sèrie de debats transversals a aquesta qüestió: els referèndums com a eines de la democràcia, la institucionalització de la voluntat popular i l’ús d’aquesta per treure’n un rèdit polític. Per concloure, debatrem sobre com poden les posicions llibertàries afrontar el moviment sobiranista i les possibles potencialitats de l’alliberament dels pobles.

Per acabar, el dissabte 18 hem decidit oferir llum, i pot ser ombres, sobre un concepte que desperta fogoses incògnites i freqüents confusions. Estem xerrant de la cultura. A què ens referim quan parlem de cultura? Quin universos invoca l’ús d’aquest terme? Lluny de voler atorgar-li un significat estanc, Alex Miquel i Marc Morell dialogaran entorn dels usos i abusos que amaga la cultura. Partint de les definicions canòniques a l’ús passaran a explorar les contradiccions que presenta i les aplicacions que sembla haver tingut tant pel que fa a les polítiques d’identitat com pel que fa a les polítiques de classe. Baldament es tracten de dos antropòlegs ben avinguts, no es deixaran de cercar les puces. Dit això, en cas de no ser així, ambdós preguen als assistents la seva inestimable participació.

Per tal de poder autofinançar aquest programa tan divers i suculent durant els 3 dies es disposarà d’una barra amb begudes i d’una taula amb diferents textos, llibres, octavetes i fullets entorn l’anarquisme, la qüestió identitària i derivats. A més el divendres 19 i el dissabte 20 hi haurà sopars vegans a preus populars per les assistents.

Desitgem amb il·lusió i ànims crítics que les II Jornades d’Anarquisme i Alliberament dels Pobles contribueixin al debat i obrin, si escau, nous horitzons on es pensava hi restava un mur. El camí és llarg i ple de pedres, no quedem enrere.

Per l’autogestió total de les nostres vides i del nostre entorn.
Contra tota autoritat: cultural, lingüística o nacional.